Rondom de uitvaart

Bij het regelen van een uitvaart moet u binnen korte tijd veel beslissingen nemen over alles rondom de uitvaart. U mag erop vertrouwen dat de uitvaartbegeleider van De Winter & Rijkeboer u op een integere wijze adviseert over alle mogelijkheden en keuzes die u hierbij kunt maken. Tenzij de nabestaanden anders wensen, maken wij hierbij gebruik van de diensten van een aantal bedrijven waarmee al een jarenlang contact bestaat.

De Kist

Voor het opbaren van de overledene wordt het meest gebruik gemaakt van de uitvaartkist. Hiervoor zijn veel mogelijkheden; van traditioneel eiken tot modern kunststof. Nog niet zo bekend is dat ook gekozen kan worden voor bijvoorbeeld een mandvormige kist van gevlochten riet of bananenblad, een kartonnen kist, een draagbaar of lijkwade.
Zaken die bij deze keuze meespelen zijn o.a.; de keus voor begraven of cremeren, milieubelasting en de prijs, die uiteen kan uiteen lopen, van laag tot zeer prijzig.

Voorbeelden van soorten kisten kunt u vinden op websites van https://vanwijkuitvaartkisten.nl/uitvaartkist-lijnen/

Vervoer

Voor het vervoer van de overledenen wordt vaak gebruik gemaakt van een rouwauto.
Deze zijn er in vele uitvoeringen en kleuren. De nabestaanden kunnen gebruik maken van volgauto’s of kiezen voor eigen vervoer. De autobus, waarmee zowel de overledene als de nabestaanden worden vervoerd is ook een mogelijkheid. Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld de door paarden getrokken rouwkoets. Andere mogelijkheden zijn op verzoek bespreekbaar.

Meer informatie over het vervoer rond uitvaarten vindt u op stravermobility.nl

Rouwkaart

U kunt hierbij kiezen uit het papieren drukwerk, maar bijvoorbeeld ook voor een digitale rouwkaart, eventueel in combinatie met een condoleance register op internet.
De tekst en gebruikte illustratie zijn heel persoonlijk en vertellen vaak iets over het leven of de manier van sterven van de overledene.
Uw uitvaartbegeleider kan u de verschillende mogelijkheden met voorbeelden laten zien maar u kunt ook via deze link hier alvast zelf ideeën bekijken.

Bloemen

Bloemen, meestal voorzien van linten of kaartjes met tekst, laten op een zeer persoonlijke manier zien wat de overledene voor de nabestaande heeft betekend.
Soms wordt gekozen voor één specifieke bloem of kleurstelling of wil men een duurzaam rouwstuk. De Winter & Rijkeboer heeft contacten met bloemisten die het rouwwerk op een deskundige en duurzame manier kunnen verzorgen. U kunt natuurlijk ook gebruik maken van uw eigen bloemist.

Voorbeelden van rouwstukken vindt u op hortusflora.nl

Catering

Bij de ontvangst na de rouwplechtigheid kan koffie en thee met iets erbij worden geserveerd, of een koffietafel worden gebruikt.
Steeds vaker kiezen mensen voor een wat meer uitgebreide catering, waarbij meerdere drankjes en (luxe) hapjes worden geserveerd. Soms kiest men er voor het lievelingsdrankje of -hapje van de overledene te serveren. De mogelijkheden hierbij zijn vrijwel onbeperkt, afhankelijk van de wensen en beschikbare budgetten.

Informatie over mogelijkheden voor bijvoorbeeld patisseriewerk vindt u op holtkamp.nl

Grafmonumenten en Urnen

De keuze voor een grafmonument of urn is vaak iets waar de nabestaanden, zich pas na de uitvaartplechtigheid mee bezig houden.
Is de overledenen bijgezet in een familiegraf, dan wordt vaak alleen de naam en een tekst toegevoegd aan de bestaande steen. Als de steen niet zo mooi meer is en de letters bijvoorbeeld minder goed leesbaar, dan kan besloten worden de steen tegelijkertijd te laten renoveren.

Grafmonument

Bij een nieuw familiegraf of algemeen graf zijn er veel mogelijkheden voor een monument. U moet hierbij wel de regels van de begraafplaats in acht nemen. Uw uitvaartbegeleider kan u hierover informeren.
U kunt ervoor kiezen gebruik te maken van een bedrijf dat het monument voor u maakt en plaatst, maar u kunt ook zelf een monument ontwerpen en maken. De Winter & Rijkeboer heeft contacten met bedrijven die u hierbij behulpzaam kunnen zijn.

Urn

Een aantal weken na de crematie krijgen de nabestaanden de beschikking over de bus met de as van de overledene. De nabestaanden kunnen er voor kiezen de as te verstrooien of te bewaren in deze bus of in een urn. De bus of de urn kan thuis worden bewaard. De urn kan ook worden bijgezet in een urnenwand op de begraafplaats of worden begraven.
Ook is het mogelijk (een gedeelte van) de as te verwerken in een kunstwerk of sieraad.

 

Rouwverwerking

Na de uitvaart wordt het verlies en het besef dat een dierbare er niet meer is, vaak pijnlijk voelbaar. Er is een langzaam besef dat het verlies onomkeerbaar is en dat het leven voor altijd is veranderd. Familie, vrienden en kennissen kunnen in deze periode een welkome steun voor u betekenen. U kunt ook gebruikmaken van professionals die ervaring hebben in het begeleiden van mensen bij het verwerken van een impactvol verlies.

Meer gegevens over de professionals waarmee wij samenwerken vindt u rouwverwerking-annekediepenhorst.nl en riannenoordzij.nl

Dankbetuiging

Een aantal weken, na de uitvaart kunt u aan de mensen die de uitvaart hebben bezocht, of op een andere manier van hun belangstelling hebben blijk gegeven, een dankbetuiging sturen. Dat kan in de vorm van een kaartje. Vaak wordt ook nog een advertentie geplaatst.  Het kaartje kan dezelfde vormgeving en illustratie hebben als de rouwkaart. De tekst is persoonlijk. Soms wordt een gedicht geplaatst.

Bekijk hier voorbeelden van dankbetuigingen

Advertenties

Naast, of in plaats van, een rouwkaart kunt u een advertentie plaatsen in de lokale krant of een landelijk dagblad. Kiest u voor een lokale krant dan moet u er rekening mee houden dat deze vaak maar eenmaal per week verschijnt. Het kan dan voorkomen dat, bij het uitkomen van de krant, de uitvaart inmiddels al heeft plaatsgevonden. De tekst moet hier dan op worden aangepast. Een advertentie in een lokale krant is relatief goedkoop ten opzichte van die in een landelijk dagblad.

Uw uitvaartbegeleider kan u hierover informeren en u helpen bij zowel het samenstellen van de advertentie als het aanleveren bij de kranten.