12 september 2019

Begraven vroeger en nu in Maassluis

Over dit onderwerp hielden Arno de Winter en Cock Paalvast een inleiding tijdens een avond van de Historische Vereniging Maassluis.
Cock Paalvast vertelde over de geschiedenis van de Rooms Katholieke Begraafplaats in Maassluis. Een onderwerp waar hij uit eigen ervaring veel over wist te vertellen. Hij is al van jongs af aan bij deze bijzondere begraafplaats betrokken.

De inleiding van Arno bestond uit twee onderdelen. Het eerste deel ging over begrafenisrituelen vroeger en nu en de eerste algemene begraafplaats in Maassluis, gelegen op het Schanseiland en het begraven in de Grote Kerk. Lees meerā€¦ā€¦

Bekende Maassluizers als reder en weldoener Govert van Wijn en dominee Johannes Fenecolius zijn in de Grote Kerk begraven. Hun grafzerken, evenals die van nog vele andere Maassluizers, zijn heden ten dage nog in de Grote Kerk te bezichtigen. Kijk voor meer informatie opĀ  de site van pknmaassluis.nl, pagina bezichtiging en geschiedenis.)

De oude begraafplaats een cultuurmonument
In het tweede gedeelte nam Arno de aanwezigen mee op een wandeling over de oude algemene begraafplaats aan de Willem de Zwijgerlaan. Een plek met bijzondere monumenten. Waard om zuinig op te zijn en goed te verzorgen. Arno vertelde dat dat in veel plaatsen gebeurt dat door vrijwilligers. Hij vroeg zich af of dit ook niet iets is voor Maassluis.

Vooral op het oude deel zijn bijzondere grafmonumenten te zien, die veel vertellen over de geschiedenis van Maassluis en haar inwoners. Nabij de grafkelders ligt de gedenkplaats voor de twee Maassluisse slachtoffers van de MH17 ramp.
Wat verder is het Israƫlitisch gedeelte. De oude Joodse begraafplaats in Maasluis, werd in 1950 opgeheven. De gebeenten en de grafzerken van deze begraafplaats, zijn toen overgebracht naar de algemene begraafplaats.
Teruglopend van het oude gedeelte komt u langs het oorlogsgraf. Slachtoffers van de tweede wereldoorlog hebben hier hun laatste rustplaats. Veel van deze slachtoffers kwamen al op 19 mei 1940 om. Zij waren bemanningsleden van Loodsboot 19, die tot taak had het goud van de Nederlandse Bank naar Engeland te brengen. In de Nieuwe Waterweg liep het schip op een mijn.
Ook liggen hier de Maassluisse bemanningsleden van de logger Noordpool begraven. Zij kwamen in 1931 in Schotland om bij een scheepsramp.

GeĆÆnteresseerden werden uitgenodigd de begraafplaats eens te bezoeken. Deze is dagelijks tot zonsondergang geopend.