“Zij leven voor altijd voort in ons hart.”

De laatste zin van één van de teksten die werden uitgesproken bij het aansteken van zeven kaarsen. Het aansteken van deze zeven kaarsen door nabestaanden en het uitspreken van herdenkingsteksten, vormden het begin van de herdenkingsbijeenkomst in het rouwcentrum van De Winter & Rijkeboer. Nabestaanden van mensen die in het afgelopen jaar zijn overleden, kwamen hier vorige week vrijdagavond bij elkaar om hun dierbaren te herdenken.

 

Arno de Winter; “Bijzonder dat we dit jaar alweer voor de vijfde keer deze bijeenkomst mochten organiseren. We zijn hiermee begonnen nadat ik dit bedrijf heb overgenomen. Dat deden we op verzoek van de families waarvoor we een uitvaart mochten verzorgen. Door de jaren heen lijkt de behoefte aan deze bijeenkomsten alleen maar toe te nemen. Een steeds groter aantal families reageert positief op onze uitnodiging. Op de avonden zelf zijn er dan vrijwel geen afzeggingen. Dat zegt wel iets over de behoefte aan een dergelijke bijeenkomst. Als de belangstelling op deze manier blijft toenemen, moeten we wellicht volgend jaar overwegen twee avonden te organiseren. We zien tegen die tijd wel. Voor nu ben ik erg blij dat we met deze herdenkingsbijeenkomsten iets kunnen betekenen voor de nabestaanden. ”

 

Het werd een bijeenkomst waarin de vele aanwezigen met elkaar in een warme en ingetogen sfeer hun dierbaren herdachten.

“Er is muziek, het persoonlijk verhaal en er zijn gedichten, maar aandacht voor de dierbare die is overleden is wel het meest belangrijk op deze avonden.” vertelt Arno de Winter. “Daarom hebben we vanaf de eerste keer dat we deze avonden organiseerden een herinneringswand ingericht met de foto’s van de overledenen en noemen we hen bij naam.”

 

Rouwen doe je op de manier die bij jou past

Wilfred Oosterom vertelde in zijn persoonlijk verhaal wat het overlijden van zijn vrouw Louise, inmiddels ruim 5 jaar geleden, voor hem heeft betekend. Hij nam op een indrukwekkende manier de aanwezigen mee in de dagen, weken, maanden en jaren na het overlijden van zijn vrouw. Hij vertelde over zijn manier van het gemis en verdriet verwerken, maar ook om weer opnieuw positief de toekomst tegemoet te kunnen zien en het geluk weer te mogen vinden.

 

Muzikale intermezzo’s en gedichten

De muzikale intermezzo’s waren momenten van bezinning waarop de aanwezigen hun gedachten konden laten gaan.  Ria Spaans-de Jong zong, begeleid door Eva Groenewegen op piano en de gitaar,  het vrij onbekende, maar  ingetogen en mooie lied “De tijd zal voorbijgaan” van Corry Brokken en het lied “Kan ik iets voor je doen” van De Dijk. Ton Huijsman speelde meerdere stukken op zijn gitaar waaronder het Andante Largo van de componist Fernando Sor.

 

En gedichten, die nabestaanden moed en hoop geven. Die thuis nog eens nagelezen kunnen worden, vormen ieder jaar een vast onderdeel van de bijeenkomst.

In het gedicht “Als je mij nog iets wilt geven” spreekt de overledene als het ware tot de nabestaanden en geeft hen een opdracht mee:

 

Als je mij nog iets wilt geven,

dan zou ik vragen;

sterf niet met mij, omhels het leven.

Je mag bedroefd zijn, maar wanhoop niet,

verdrink niet in te groot verdriet.

Als je mij nog iets wilt schenken,

dan zou ik willen, blijf toekomst zien,

blijf hoopvol denken, zodat je uitgroeit

en voluit leeft, het leven alle kansen geeft.

 

Een aandenken ter afsluiting

Na de bijeenkomst was er gelegenheid de sfeervol verlichte begraafplaats te bezoeken en werd nog een drankje en hapje aangeboden. De meeste gasten bleven nog een tijdje bij elkaar om wat na te praten en ervaringen uit te wisselen.

Bij het weggaan kregen de families een beeldje met 2 opengevouwen handjes en het programmaboekje met o.a. de foto’s en namen van de overledenen mee.

Ook kon een mooi kleurrijk steentje worden uitgezocht, om in de handjes te leggen, of om bijvoorbeeld bij het bezoek aan een begraafplaats achter te laten bij een graf, als teken dat de overledene is bezocht en niet is vergeten.

 

Het team van De Winter & Rijkeboer kijkt met een goed gevoel terug op de avond en is dankbaar dat zij, met het organiseren van deze avond, voor hun relaties van betekenis heeft kunnen zijn.

 

Geïnteresseerden die het programmaboekje willen lezen, kunnen dit opvragen bij

info@dewinterenrijkeboer.nl of even ophalen bij het kantoor van het rouwcentrum aan het Prinses Julianaplantsoen 8 te Maassluis.