Vrijdag 31 maart jl. organiseerde de gemeente Maassluis op beide begraafplaatsen een lichtjesavond. Het is inmiddels een goede gewoonte geworden deze avond in december te organiseren, maar voor een keer werd hier vanaf geweken.

De avond stond in het teken van de overgang van de donkere wintertijd naar het licht van de lente en het ontluiken van de natuur. Heel toepasselijk, want naast rust- en herdenkingsplaatsen zijn beide begraafplaatsen in Maassluis ook plekken waar de natuur tot volle bloei komt. De nieuwe begraafplaats aan de Hooge Zeedijk is zo ingericht dat er op den duur een duurzame en natuurvriendelijke omgeving ontstaat.

Centrale herdenkingsplaatsen

Net zoals op de oude begraafplaats, is op de nieuwe begraafplaats een centrale gedenkplek ingericht. Hier kunnen nabestaanden, waarvan hun overleden dierbaren geen eigen gedenkplek hebben hun geliefden herdenken.

Op de gedenkplaats op de nieuwe begraafplaats plantte wethouder Plezier deze avond een …. Boom. Eenzelfde boom markeert de centrale gedenkplek op de oude begraafplaats, zodat deze twee plaatsen nu symbolisch met elkaar zijn verbonden. Bij de boom werd een toepasselijk gedicht van Toon Hermans geplaatst.

De bomen komen uit de grond

en uit hun stam de twijgen

en ied’reen vindt het heel gewoon

dat zij weer bladeren krijgen

We zien ze vallen op de grond

en dan opnieuw weer groeien.

Zo heeft de aarde ons geleerd,

dat ál wat sterft zal bloeien.

 

Sfeervolle verlichting

Tijdens de lichtjesavond waren beide begraafplaatsen verlicht met honderden waxinelichtjes, wat een sfeervol beeld gaf. Zowel de nieuwe, als oude begraafplaats, werden deze avond goed bezocht.