Rouwen doe je als er sprake is van een betekenis vol verlies. Het is een langzaam besef dat het verlies onomkeerbaar is en dat je leven voor altijd is veranderd. Dat is een moeilijk en pijnlijk proces. In dit proces zijn er taken, die je hebt te doen en te verwerken.

Deze rouwtaken waren het onderwerp van de tweede thema avond ā€œVerliesverwerkingā€, welke op 19 augustus werd gehouden in het rouwcentrum van Rijkeboer & de Winter.

Veel van de nabestaanden, die deze avond bijwoonden, waren ook aanwezig op de eerste thema avond in april. Toen ging het o.a. over de verschillende fases die mensen doormaken bij het verwerken van een verlies.

Anneke Diepenhorst, coach inĀ  verliesverwerking, gaf tijdens deze tweede avond een uitleg over de inhoud en de betekenis van de rouwtaken en wat je hiermee te doen hebt als een dierbare is overleden.

Deze rouwtaken zijn:

  • Aanvaarden van de werkelijkheid van het verlies;
  • Ervaren en doorleven van de pijn van dit verlies;
  • Aanpassen aan de omgeving zonder de overledene;
  • Een plaats geven aan de overledenen en opnieuw leren houden van het leven.

Daarna werden, in kleinere groepen, ervaringen uitgewisseld. De open en respectvolle manier waarop dit gebeurde, gaf de aanwezigen veel herkenning en ondersteuning. Na afloop was de reactie bij veel van de aanwezigen dat het voor hen een zinvolle en waardevolle avond was geweest.

Deze avond was de tweede in een reeks van drie. De volgende avond heeft als onderwerp: ā€Loslaten en betekenis gevenā€.

GeĆÆnteresseerden kunnen zich hiervoor nu al telefonisch of per e-mail aanmelden bij Ā De Winter & RijkeboerĀ (010-5923078 / info@rijkeboerendewinter.nl).