Dit is een van de rouw tips uit het werkboekje van de thema avond ”Verliesverwerking”.

Deze avond werd gehouden op 8 april in het rouwcentrum Rijkeboer & de Winter. Een 30tal nabestaanden woonde de avond bij.

Anneke Diepenhorst, coach in verliesverwerking, gaf een aantal korte presentaties.

Hierbij ging zij onder andere in op de verschillende fases die mensen doormaken bij het verwerken van verlies.

Voordat mensen, die een verlies hebben meegemaakt kunnen berusten en weer nieuwe mogelijkheden zien, doorlopen ze verschillende fases zoals: Ontkenning, boosheid & schuldgevoel, verdriet & pijn en neerslachtigheid. Voor iedereen is de duur van de fases en de manier waarop je deze ervaart weer anders. ”Het kennen en herkennen van de fases helpt je bij de rouwverwerking. Je weet dat het er bij hoort”, volgens Anneke.

Na de presentaties werd in kleinere groepen ervaringen uitgewisseld. De open en respectvolle manier waarop dit gebeurde, gaf de aanwezigen veel herkenning en ondersteuning. Na afloop was de reactie bij veel van de aanwezigen dat het voor hen een zinvolle en waardevolle avond was geweest.

Deze avond was de eerste in een reeks van drie. De volgende avond staat heeft als onderwerp: ”Rouwtaken, waar krijg je mee te maken, wat heb je te doen als een dierbare is overleden?”

Geïnteresseerden kunnen zich melden bij De Winter & Rijkeboer.