Tijdens de herdenkingsbijeenkomst van vrijdag 25 oktober 2013 werden de overledenen uit Maassluis en omstreken herdacht met foto’s op een herinneringswand, het noemen van hun namen, gedichten en muziek. Het initiatief van uitvaartondernemer Arno de Winter van Rijkeboer & de Winter werd afgesloten met het planten van een herinneringsboom op de Algemene Begraafplaats.

Screen Shot 2013-11-08 at 17.07.35Uitvaartondernemer Arno de Winter merkte tijdens gesprekken met nabestaanden er behoefte was aan een dergelijke bijeenkomst. Dat was voor de Winter en zijn team de reden om deze bijeenkomst te organiseren. Hiervoor werden uitnodigingen gestuurd naar de families die een uitvaart hadden in de periode tussen 1 januari 2012 en 1 september 2013.

Betekenis
“Ieder mens is van betekenis geweest en dat kwam tijdens de herdenkingsdienst onder andere tot uiting door het noemen van de naam van de overledene”, vertelt De Winter. “Met de herdenkingsdienst hebben we voor mensen de gelegenheid gecreëerd om met andere nabestaanden hun dierbare te herdenken. Het voelt goed dat wij onze zorg op deze manier verder kunnen laten gaan dan alleen het regelen van de uitvaart. We hebben veel positieve reacties gekregen. Bezoekers geven aan dat ze een bijzondere en ook wel emotionele avond hebben beleefd en er een gevoel van verbondenheid was onder de aanwezigen. Mijn team heeft daarnaast veel bedankjes mogen ontvangen voor de goede organisatie. De ontvangst was bij ons in het rouwcentrum. Vandaaruit liepen de aanwezigen, onder de klanken van een doedelzakspeler naar de aula van de begraafplaats voor de herdenkingsbijeenkomst. Deze werd door bijna 200 nabestaanden bijgewoond.

Muziek
De Winter beschrijft het verloop van de avond: ” Bij binnenkomst plaatsten de nabestaanden een lichtje, dat ze meegenomen hadden vanuit het rouwcentrum, bij de herinneringswand. We luisterden naar gedichten die troost en kracht geven om weer verder te gaan. Ook was er live muziek, gespeeld en gezongen door musici die dat eerder deden tijdens een uitvaartdienst van familie of een dierbare vriendin. De broertjes Wietse en Tjerk ten Dam speelden op klarinet en saxofoon, Saskia Vuik musiceerde, begeleid door Piet George Klootwijk op de piano een vioolstuk en Marjan de Groot zong het lied ”Ik mis je”, zij werd daarbij begeleid door Eva Groenewegen.” Na de bijeenkomst was er gelegenheid om naar de begraafplaats te gaan. Hier was een bijzondere sfeer gecreëerd door honderden brandende lichtjes

Troost
Op de begraafplaats werd een herinneringsboom geplant, als symbool en plek voor mensen die overledenen willen herdenken die niet op deze begraafplaats hun laatste rustplaats hebben. “We hopen dat dit ook in de toekomst een blijvende herinnering aan die personen blijft, waar hun nabestaanden rust en troost kunnen vinden”, zegt De Winter. “Om deze avond te realiseren hebben we heel prettig samengewerkt met de gemeente en de medewerkers van de begraafplaats. Voor de bijeenkomst zelf kregen we ook alle medewerking van hen, net als van enkele Maassluise ondernemers, zoals Hortus Flora, Holtkamp en Delibert. Mede door de komst van de vele aanwezigen is het een mooie avond van herdenken geworden die werd afgesloten in ons rouwcentrum aan het Prinses Julianaplantsoen”.