“Een liefdevolle herdenkingsdienst voor overledenen”

Zo omschreef een van de aanwezigen de herdenkingsbijeenkomst op 30 oktober jl. in het rouwcentrum van Rijkeboer & de Winter.

LantaarnHet was alweer het 3e jaar dat het team van Rijkeboer & de Winter een dergelijke herdenkingsbijeenkomst, voor relaties die het afgelopen jaar een dierbare verloren, organiseerde.

Arno de Winter “We beseffen dat, pas ná het overlijden en de drukte van de uitvaart, de fase van herinnering en het opnieuw je weg vinden in een leven zonder hem of haar begint. Het voelt voor ons goed dat wij hierin door deze bijeenkomsten een weliswaar kleine rol kunnen spelen en onze zorg op deze manier verder kunnen laten gaan dan het regelen van de uitvaart.”

Het was vorige week vrijdagavond een bijeenkomst waarin de vele aanwezigen, in een warme en ingetogen sfeer, met elkaar hun dierbaren hebben herdacht.

Naast het noemen van de namen werden kaarsen aangestoken bij de foto’s van de overledenen.

Rianne Noordzij, geestelijk verzorger in Maassluis, hield een inleiding.

Na het door haar zelf geschreven gedicht “Rouw is rauw” sprak zij over rouwverwerking, met als boodschap dat het steun zoeken en vinden bij elkaar belangrijk is om weer verder te kunnen. Er werden gedichten voorgedragen en er werd gezongen door Marjan de Groot, begeleidt door Eva Groenewegen. De 14 jarige Jonas Meenderink speelde een aantal stukken op zijn altviool.

Na de bijeenkomst konden de aanwezigen de begraafplaats, waar het die avond “lichtjesavond” was bezoeken.

Daarna was er nog gelegenheid om in het rouwcentrum na te praten met een hapje en een drankje. Hierbij waren alle overige bezoekers van de lichtjesavond ook van harte welkom.

Vermeldenswaard is nog dat Rijkeboer & de Winter, per bezoeker van de herdenkingsbijeenkomst in haar rouwcentrum, 1 Euro doneert aan de actie ”Brand een kaars” van STOP AIDS NOW! Op 1 december zal dan, per gedoneerde Euro, symbolisch een kaars worden gebrand.